torsdag 17 maj 2012

Träkolsgrillat ankbröst på apelsinbädd med gräddsås och ugnspotatis

Kristihimmelsfärdsdagen firar vi med att grilla nånting alldeles extra, träkolsgrillad ankbröst. Den grillas först på öppen grill för att få en krispig yta och därefter indirekt på en bädd av kryddade apelsinskivor i aluminiumfolie.  Till det serveras ugnsbakad potatis med gyllene yta, en god gräddsås med cointreau, en spännande krydd-mix att strö på och krispiga ångkokta sugarsnaps. Det blir en sällsamt smakrik och välsmakande inledning på Kristihimmelsfärdshelgen, jag lovar!
Vad man ska tänka på när man grillar anka är att den är fet och att fettet lätt tar eld. Det är därför viktigt att passa grillen noga under den först "öppna" grillningen och flytta ankbrösten om det rinner för mycket.

Grillade ankbröst med ugnspotatis och gräddsås (4 pers)

2 ankbröst á ca 300 g
Snitta den feta sidan genom fettet ner till köttet med 1,5 cm mellanrum, 5-10 snitt per bröst

Marinad
1 liter vatten
1/2 dl salt
1/2 dl farinsocker
rivet skal en apelsin
Marinera ankbröstenen ca 1 timme

Värm grillen med glöd under halva ytan av grillgallret.
Grilla brösten så att de får en fin yta. Grilla köttsidan först och därefter skinnsidan. Se upp för rinnande fett, flytta ankbrösten så att de inte brinner.

Apelsinbädd
1 skivad apelsin
3-4 lagerblad
1 tsk grovt malen svartpeppar
1 delad kanelstång

När man fått fin grillyta läggs brösten i aluminiumfolie tillsammans med  apelsinskivor och kryddor.
Vik ihop till ett tätt paket, låt grilla i indirekt värme till brösten har en temperatur på  58-59 C.
Låt brösten vila en kvart, skär upp dem i fina skivor på en skärbräda, gärna med ränna för avrinning.
Köttsaften som rinner ut tas till vara i såsen.

Potatis
1 kg fast potatis
Skala och halvera potatisen
Häll 2 msk rapsolja i botten på en ugnsform
Lägg i potatisen med snittytan nedåt
Salta med 3/4 tsk salt
Skär ner en bit smör på 30 g i formen
Ugnsbaka i  200 C varmluft

Var femte minut penslas potatisarna med det smälta smöret tills man fått en vacker yta.
Potatisen är klar efter ca 25-30 min.

Gräddsås
2 dl grädde
1msk cointreau
köttsaft från den färdiga uppskurna ankan
Koka ihop på medelvärme under omrörning till lagom konsistens,  smaka av och tillsätt ev lite salt

Kryddmix
1 kanelstång
1 bit pomerans
3 hela kryddnejlikor
1 msk farinsocker
1 tsk hel svartpeppar
mixa i kryddkvarn

Sugarsnaps
200 g färska sugarsnaps
Ångkoka sugarsnaps i 5-10 minuter tills det känns lagom krispiga

Ankbrösten och kryddmixen är taget ur "Paul grillar" av Paul Svensson

onsdag 16 maj 2012

Klassisk rulltårta med hallonsylt



Kommer ni ihåg den klassiska rulltårtan med sylt, den som mormor gjorde?  Idag inleder vi långhelgen med en mjuk och saftig rulltårta fylld med en god ekologisk hallonsylt. Den gick snabbt att göra, på mindre än en halvtimme var den klar!

Klassisk rulltårta med hallonsylt

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller grädde
2 dl god hallonsylt

Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner mjöl blandad med bakpulver.
Tillsätt mjölken eller grädden.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, 3x4 dm
Grädda i 200 C varmluft eller 225 C vanlig ugnsvärme i 5-8 minuter tills kakan är genomgräddad.
Under tiden kakan gräddas, lägg ut ett nytt bakplåtspapper och sockra det.
Den färdiga kakan stjälps upp på det sockrade pappret genast.
Bred hastigt på sylten och rulla sen ihop kakan medan den är varm.
Låt kakan svalna i sitt papper innan den skärs upp.

söndag 13 maj 2012

Durumbröd med levain, valnötter och aprikoser


Ett helt underbart gott bröd som går lätt att baka om du har en färdig levain eller vit surdeg. Man tillsätter lite jäst som hjälp på traven för att det ska gå lite fortare än om det bara bakas på levain. Brödet får en härlig struktur med knaprig skorpa. Det har en fyllig smak av levain, sötma från aprikoserna och härligt tuggmotstånd av valnötterna.

2 limpor

350 g levain
7 dl ljummet vatten
200 g durumvete
20 g jäst
950 g vetemjöl special eller Manitoba cream
30 g mörk sirap
20 g salt
200 g grovhackade valnötter
150 g torkade aprikoser

Använd helst bakmaskin för att få effektiv knådning
Blanda levain, vatten, jäst
Tillsätt durum och vetemjölet, sirap
Knåda i 10 minuter
Tillsätt saltet
Knåda 5 minuter
Tillsätt valnötter och aprikoser och knåda tills frukt och nötter gått in i degen

Låt jäsa i oljad bunke i stängt skåp i ca 30 minuter
Baka försiktigt ut två limpor, låt jäsa upp i ca 2 timmar

Grädda helst på baksten i ugnen i 250 C. Spruta in lite vatten med en blomspruta samtidigt som limporna sätts in. Grädda i 5 minuter, sänk sen temp till 200 C. Grädda i 10 minuter, öppna luckan och vädra ut fukten. Grädda ytterligare 10 minuter, vädra på nytt. Grädda klart d.v.s. tills temp i limporna är 98-100 C. Låt svalna något innan de skärs upp. Bröden går bra att frysa.

torsdag 10 maj 2012

Spagetti med pesto genovese



En fräsch rätt som också mättar bra är spagetti med pesto genovese. Det är oerhört lätt och snabbt att göra, i synnerhet om man har en mixer. Vi använder valnötter istället för pinjenötter, de smakar oftast bättre.
Så här års är det också väldigt lätt att odla baslika i köksfönstret.
Bredså frön i kruka, lägg fröna på ytan och fukta med en vattenspruta. Håll ytan fuktig tills de börjar gro, det tar bara ett par dagar i ett varmt fönster. När de första riktiga bladen kommer, efter hjärtbladen, kan man sätta ett par, tre plantor i en 12 cm kruka med blomjord. Plantorna kan du ha hela sommaren, vattna så att de inte torkar ut och ha de gärna i ett fönster utan gassande sol. Plocka bort blomknoppar, de gör bladen bittra att äta.

Pasta med pesto

2 krukor basilika
50 g parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
Mixa i mixer (eller mortla som i orginalreceptet)
Tillsätt 1 dl olivolja i en stråle, mixa lite till.
Lägg i en handfull valnötter och ett krm salt, mixa kort
Servera till nykokt spagetti


tisdag 1 maj 2012

Grillad lax med bönsallad, vitlökssås och rostad mandel



Recepten med grillad lax är populära och här kommer ytterligare ett! Laxen är kryddad med spiskummin och den serveras med en fräsch sallad med cannelinibönor, en god vitlökssås och rostad mandel. Rätten går relativt snabbt att göra. Viktigt bara att man använder ett halster när man grillar fisk annars fastnar det gärna på gallret.

Till 4 personer

Lax
900 g laxfilé utan skinn
1 1/2 tsk spiskummin
1 1/2 tsk salt
svartpeppar

Bönsallad
1 burk cannelinibönor
1/2 finhackad rödlök eller 4 stjälkar salladslök
1 ask körsbärstomater
2 msk olivolja
2 krm salt

Vitlökssås
4 hela vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 skivor rostbröd utan kanter
1msk rödvinsvinäger
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
ca 1/2 tsk salt (smaka av)

1 1/2 dl sötmandel

Krydda laxen på båda sidor och lägg den i ett halster
Tänd grillen
Skölj bönorna noga, blanda ingrediensera till bönsallad och värm den
Mixa alla ingredienser till såsen
Rosta och grovhacka mandeln
När grillen är riktigt het, grilla laxen på båda sidor, ca 2-3 minuter per sida

Servera laxen med sallad, sås och mandel

Receptet kommer från "Killen med grillen" av Jonas Borssén