söndag 29 maj 2011

Till Mor: chokladkaka med Valhrona och rostade hasselnötter


Ett säkert kort om man vill göra mamma glad är att bjuda på choklad. Den här kakan är enkel att göra men har mycket chokladsmak och har precis den rätta konsistensen tillsammans med rostade hasselnötter. Jag har använt Valhrona Manjari choklad som är en av de allra bästa sorterna. Den är relativt dyr, men man kan köpa kakor eller pellets på nätet till just bakning för ett bättre pris än i de flesta affärer. Gör en extra lyxig chokladkaka till mamma!


Chokladkaka med Valhrona och hasselnötter
150 g Valhrona Manjari choklad (kan förstås ersättas med annan god mörk choklad)
150 g smör
2 dl socker
4 ägg
1,5 dl mjöl
2 dl rostade hasselnötter
Glasyr
50 g mörk choklad
1 msk smör
Rosta hasselnötter i ugnen, 200 grader i några minuter tills det börjar dofta rostade nötter. När de svalnat något, gnid av skalet. Alternativt köp färdigrostade hasselnötter. Grovhacka nötterna.
Smält chokladen i micron. Vispa smör och socker poröst. Blanda i äggen ett i taget i smör/socker smeten. Rör efter varje ägg. Blanda i den smälta chokladen. Tillsätt mjölet och de hackade hasselnötterna. 
Smörj och bröa en kakform med löstagbar botten. Häll i smeten. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Testa med en sticka efter ca 20 minuter. 
Till glasyren: smält chokladen tillsammans med smöret. Bred över kakan. Låt den stelna i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar