fredag 20 maj 2011

Gratinerad getost med färska fikon

Även så här års vill man ibland ha en lagad varm förrätt och då är det få som slår den här. Kombinationen av varm getost med fikon och en sås på socker, rödvin och balsamvinäger är riktigt bra. Krispig rucola bryter av och gör rätten pigg och fräsch.


Gratinerad getost med fikon i vinsås
1 skiva getost per person
1 färskt fikon per person
1 dl socker
2 msk balsamvinäger
1 dl rött vin
1 kvist rosmarin
Gratinera ca 1 cm tjocka skivor av getostrulle ca 5 minuter i 225 grader tills de precis börjat få lite färg.
Smält sockret i stekpanna, tillsätt  balsamvinäger,  rött vin och 1 kvist rosmarin

Koka hop under omrörning tills såsen är lagom simmig. Ta bort kvisten på fikonen och dela på mitten. Tillsätt halverade fikon till såsen, låt sjuda tills de är mjuka.
Lägg upp ost på en bädd av rucola, lägg på fikon och droppa över sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar